Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ВІД ШКІДЛИВОЇ ЗВИЧКИ ДО ХВОРОБИ

Дата: 01.05.2024 11:59
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Здоров’я весь час різне. І лише від самої людини залежить, як воно змінюється – зміцнюється чи втрачається. Можна бездумно його витрачати, не турбуватися про відновлення, забути, що володієш скарбом, який потрібно передати у спадок. А можна здоров’я розумно зберігати, активно зміцнювати, надійно відновлювати, мудро споживати. Це робити важко, але дуже потрібно.

Усі розуміють значення здорового способу життя, але обирають його не всі. Результатом несвідомого ставлення до власного здоров’я, недотримання вимог і принципів здорового способу життя є висока захворюваність дітей.

Одна з найгостріших проблем сьогодення – поширення вживання наркотичних речовин підлітками. Це соціальне явище має свою динаміку і закономірність розвитку.

Найпоширенішими наркотичними речовинами є алкоголь і тютюн. Серед споживачів тютюну 6-8% - діти молодших класів. Курить половина восьмикласників і майже 60% випускників шкіл.

Актуальність теми профілактики куріння зумовлена тим, що за останні роки в Україні зростає частка курців серед дітей.

У свою чергу доведено, що ранній початок вживання тютюну є передвісником проблем, пов’язаних із наркотиками та алкоголем.  Тютюн є легальним наркотиком, який дуже широко розповсюджується, руйнує психічне здоров’я дитини і впливу якого можна запобігти шляхом припинення його вживання. Безліч різних захворювань, що виникають у сучасної людини, пов’язані з тютюнопалінням. Найстрашніше з них – рак легенів.

На жаль, всі починають курити в підлітковому віці. Ось основні причини залучення до шкідливої звички:

  1. бажання здаватися дорослим;

  2. щоб не бути „білою вороною” серед однолітків, робити, як усі;

  3. для самоствердження, бажання хоча б таким чином виявити себе;

  4. приклад батьків, які курять, старших братів чи сестер, інших дорослих;

  5. бажання розслабитися, уникнути проблем;

  6. вплив реклами, фільмів про красиве життя.

Ставлення людей до куріння неоднакове. Тому підліток стає перед складним вибором. Він має сам для себе вирішити: цигарка чи здоров’я. Якщо людина сама прийняла рішення не курити, вона буде дотримуватися своїх принципів і не піддаватиметься впливу оточуючих, „модним” тенденціям, тиску однолітків. Тільки таку людину можна назвати самостійною особистістю, що приймає зважені, обґрунтовані рішення.

Куріння небезпечне саме тим, що воно отруює організм людини поступово, день за днем. Поки організм здоровий, міцний, молодий, він бореться. Але з роками сигарета завойовує людину й руйнує її здоров’я: вона починає хворіти.

Людина, яка палить навіть декілька років, все-таки здатна подолати цю звичку. Вона може відновити рівень свого здоров’я, якщо буде дотримуватися принципів здорового способу життя.

Розширення в сучасній Україні ринку алкогольних напоїв, їх розмаїття і легкість придбання, нав’язлива реклама стають причинами раннього вживання алкоголю дітьми. Поява на початку життєвого шляху молодої людини такої шкідливої звички, як регулярне вживання алкоголю, зумовлює погіршення стану здоров’я, деградацію особистості й заважає реалізації можливостей. У всесвітньому масштабі 5% смертей у віці від 15 до 29 років викликані вживанням алкоголю. Головна небезпека першої спроби спиртних напоїв для незрілої особистості полягає в тому, що, відчувши потяг до цього, підліток з біологічною схильністю до алкоголізму стає алкоголіком практично відразу, навіть не встигнувши зрозуміти, що з ним сталося. Також алкоголь негативно впливає на мозок: погіршується умовно-рефлекторна діяльність, уповільнюється формування складних рухів, людина втрачає здатність керувати собою.

Кількаразове або часте вживання спиртних напоїв справляє буквально спустошливий вплив на психіку підлітка: він „тупіє” і інтелектуально, і емоційно, і морально.

Алкоголь порушує структуру печінки, „роз’їдає” слизову оболонку стравоходу, шлунка, несприятливо відбивається на рості і розвитку підлітка.

Про руйнівний вплив наркотиків на здоров’я і життя людини написано чимало. Та сьогодні ніхто не будує своє життя на чужих переконаннях. Особливо молодь, яка хоче мати сучасну, достовірну інформацію про вплив наркотиків на життя і здоров’я. І вона має право на вільний, зважений власний вибір без утиску з боку дорослих.

Але бажання сучасної „крутизни” часом стимулює частину підлітків, юнаків і дівчат пнутися за такими ознаками модного і стильного життя, якими вони вважають куріння, вживання алкогольних напоїв, наркотиків.

На жаль, вживання наркотичних речовин є на сьогоднішній день однією з найгостріших проблем, які постають перед суспільством. Як свідчить статистика, більшість наркоманів починають вживати наркотики у підлітковому віці, а це створює загрозу для здоров’я і призводить до вчинення правопорушень.

Необхідно чітко усвідомити:

  • наркотики небезпечніші для дітей і підлітків, ніж для дорослих, - наркотична залежність у них може виникати вже через кілька тижнів. За незначного передозування наркотичних речовин виникають тяжкі порушення діяльності організму, які можуть закінчитися смертю через зупинку серця або дихання;

  • між наркоманією і курінням є дуже тісний зв’язок: серед наркоманів 85% тих, хто курив чи курить;

  • схильність до наркотичної залежності властива людям різною мірою, однак визначити її заздалегідь практично неможливо, тому єдиною гарантією може бути лише категорична відмова від спроб уживання наркотичних засобів.

Пам’ятайте: сказати собі „Ні!” Ні - цигаркам! Ні – алкогольним напоям! Ні – наркотикам! – значить бути сильним! Доведіть собі Вашу силу, і вона допомагатиме Вам в інших життєвих випробуваннях. 

Відділ «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь