A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Петро Конончук: шахрайства набули особливого розповсюдження — зловмисники вигадують нові способи аби шляхом обману заволодіти вашими коштами

Дата: 12.04.2024 16:19
Кількість переглядів: 463

Фото без опису

 

Шахрайства у рейтингу майнових злочинів, які фіксуються поліцією, уже давно посіли лідируючі позиції.

Про це розповів  начальник  відділення поліцейської діяльності № 2 Шепетівського райуправління поліції Петро Конончук.

Окремо про деякі види шахрайств правоохоронець розповів детально.

 

КУПІВЛЯ ТА ПРОДАЖ ТОВАРІВ В ІНТЕРНЕТІ

Часто до поліції звертаються потерпілі, які здійснили передоплату за певну річ, а бажаного  товару так і не отримали.

Або ж інший вид: коли потерпілий намагається продати товар, а псевдопокупець з метою отримання фінансових персональних даних запевняє, що має намір придбати товар.

Отримавши бажане, аферист спустошує рахунок своєї жертви.

Тому наша порада: за жодних обставин не розголошуйте "покупцям" свою таємну фінансову інформацію.

Якщо маєте бажання придбати товар, не перераховуйте кошти наперед. Користуйтеся послугами післяплати та "безпечною угодою".

 

ВАШ РОДИЧ У БІДІ

Останнім часом трохи рідше, але все ще зустрічається шахрайська схема під умовною назвою «ваш родич у біді». Її суть полягає у тому, що до потерпілого телефонує шахрай під приводом лікаря (поліцейського, адвоката, слідчого) і повідомляє, що близька людина або потрапила у ДТП, або має великі неприємності, для вирішення яких негайно потрібні гроші. Зазвичай на таку вудку потрапляють люди похилого віку, які готові віддати усі заощадження за порятунок рідних.

 

ДЗВІНКИ ВІД ПСЕВДОБАНКРІВ

Не втрачають актуальності і дзвінки від «псевдобанкірів» — осіб, які представляються працівниками різних банків і повідомляють про спробу несанкціонованого втручання в банківські рахунки жертви. У ході розмови вони або пропонують особі перейти за посиланням, після чого з карток зникають гроші, або ж виманюють персональні дані, паролі і згодом знімають заощадження.

До речі, в цьому напрямку шахраї постійно вдосконалюються. З’явились випадки, коли вони перш, ніж зателефонувати жертві, створюють у різних месенджерах аккаунти з фотографіями справжніх банківських працівників в уніформі. Такі дзвінки ще більше збивають з пантелику людей, адже вони бачать на екрані реального представника банку і не зразу запідозрюють обман.

Найдієвіше правило безпеки у таких випадках — покласти слухавку і перетелефонувати у ваш банк за офіційним номером, зазначеним на банківській картці.

 

ЗЛАМУВАННЯ АККАУНТІВ У СОЦМЕРЕЖАХ

Ми живемо в епоху соцмереж, тож шахраї не залишили поза увагою і цей спосіб комунікації. Зламуючи ненадійно захищені аккаунти, вони починають розсилати друзям своєї жертви повідомлення з проханням терміново позичити кошти на лікування, погашення кредиту у банку тощо. В даному випадку не поспішайте перераховувати гроші на допомогу. Краще зателефонуйте і поцікавтеся у друга особисто, чи дійсно у нього є проблеми. Якщо він не бере слухавку, зв’яжіться з його родичами, спільними друзями, але в жодному випадку не біжіть одразу перераховувати гроші.

 

Тому просимо громадян бути надзвичайно обачними, особливо коли продавець, покупець чи орендодавець з інтернет-мережі наполягає на передоплаті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь