Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У нас є вельми амбітна зброя – українська мова

Дата: 28.10.2023 10:30
Кількість переглядів: 152

 

Фото без опису

“Назва тексту”, “Послухайте перше речення” і головна команда “Записуємо” – усі ці фрази так добре знайомі тим, хто з року в рік бере участь у написанні Всеукраїнського диктанту національної єдності, котрий простягає свої радіохвилі від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня нашої країни, а то й далеко за межі України.

Неважливо, чи то школяр, що сидить за партою, чи пенсіонер, котрий вирішив перевірити свої знання. Головне, що усі охочі українці, зокрема ті, яких розкидала війна по всьому світу, доєдналися до цього дійства. Основна мета Всеукраїнського диктанту – єдність нації в усьому світі на тлі популяризації державної мови та культури. Тим паче зараз, коли ця згуртованість гостро необхідна кожному з нас: тим, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тим, хто лишився, попри небезпеку (в рідній оселі, в укритті), й тим, хто перебуває на лінії розмежування. Наразі війна триває не лише за збереження територіальної цілісності, а й за відвоювання права української ідентичності, на яку зазіхає підлий ворог.

Починаючи з 2000 року, радіодиктант національної єдності всі охочі писали 9 листопада, у День української писемності та мови. 

Однак у 2023 році ця дата змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, - 27 жовтня.

У цей непростий рік диктант писали мільйони українців в різних куточках світу. До заходу доєдналися і мешканці Ізяславської міської територіальної  громади. Учасники відчули, що коли пишеш диктант одночасно з багатьма іншими людьми, які приєднуються до події не лише в Україні, а й по всьому світу, з’являється надзвичайне відчуття єдності незламних патріотів українського суспільства, приналежності до чогось великого, масштабного. У єдності – сила духу, освіти, майбутнього України.

Щорічна акція, як і минулого, як і всі роки від 2014-го, в умовах війни за нашу свободу й національну гідність, стала можливою саме завдяки нашим відважним захисникам.

Цьогоріч Радіодиктант називався «Дороги України». Авторкою тексту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Прочитав диктант актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш" Олексій Гнатковський.

Метафорична назва диктанту з самого початку змусила зануритися у географічні обрії нашої країни, посічені обстрілами, обвуглені руїнами, але зв’язані в один надійний вузол.

За словами учасників події, текст не лише насичений мовними особливостями, сьогодні він сприймається нами по-особливому щемливо, адже в уяві повсякчас з’являються картинки понівечених будинків, у які увірвалося пекло війни. Та все ж таки наприкінці шляху усіх нас неодмінно чекатиме вікно із жовтим світлом і рідним теплом.

Фото без описуНе забуваймо, що за час свого існування українська мова пережила не менше пів тисячі циркулярів та указів, постанов і ухвал, розпоряджень та наказів про заборону. Проте вона вистояла! І сьогодні, маючи безпрецедентну підтримку за всі роки новітньої історії незалежності, пішла у свій вирішальний контрнаступ. Кожен із нас, говорячи українською, наближає Перемогу! Тож удосконалюймо наше мовлення, збагачуймо словниковий запас, спілкуймося українською – мовою єднання незламних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь