A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

«Дії Росії проти українського народу - це геноцид. Світ має це визнати», - Олена Копанчук

Дата: 19.04.2022 10:28
Кількість переглядів: 312

 

Чому рішення парламенту  важливе не тільки для України

Верховна Рада ухвалила Постанову про визнання злочинних дій російської федерації, що тривають на території України з 24 лютого 2022 року, геноцидом української нації. Знаково, що в цей момент у залі  були присутні спікери Сенатів  Польщі і Чехії – Томаш Гродський та Мілош Вистрчіл.

У постанові депутати закликають правоохоронні органи України вжити заходів для забезпечення розслідування геноциду і притягнення винних до кримінальної відповідальності через механізми національного та міжнародного судочинства. Також депутати закликають іноземні держави та міжнародні організації сприяти розслідуванню злочинів рф, її збройних формувань та репресивних органів на території України, забезпечити невідворотність покарання організаторів і виконавців цих злочинів, надати Україні необхідну зброю та іншу допомогу в протидії російській агресії.

Окрім цього, Кабмін має вжити заходів з ушанування пам’яті жертв геноциду української нації, надати допомогу потерпілим та родинам загиблих.

«Свідоме сплановане знищення, катування цивільних беззбройних  жінок, дітей, літніх осіб на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, Харківщині, Херсонщині, Запоріжжі, на Донеччині, Луганщині- це - ніякий не конфлікт,  не спецоперація, не ексцеси виконавців. Це результат ненависті до всього українського, яка так довго плекалася в російському суспільстві», - коментує народна депутатка  Олена Копанчук.

За її словами, точну кількість жертв цивільного населення наразі назвати неможливо. Адже тривають військові дії у Маріуполі, Волновасі, Ізюмі, тривають пошуки загиблих у Бородянці та на інших територіях, що були окуповані росіянами.

Також російські військові свідомо знищують школи, памятки, об'єкти культури, лікарні, машини швидкої допомоги. Всі ці дії супроводжуються відверто шовіністичними заявами російського керівництва про те, що України не існує як держави, і вона нібито є частиною російського культурного та історичного простору.

«Страшно усвідомлювати, що у 21- му сторіччі в Європі, яка ще пам’ятає болісні травми геноциду у Сребрениці, де болять рани Холокосту, знову злочинці та вбивці хочуть домінувати, - зазначає Олена Копанчук. - Винуватці цих злочинів понесли кару. На відміну від тих, хто організував Голодомор українців у 1932- 33 роках.

Багато десятиліть знадобилося світу, аби нас  нарешті почули. Нині Голодомор визнали геноцидом  18 країн. Щиро вірю, що визнання геноциду українців у нашій сучасній війні,  станеться швидше. Аби пам’ять про закатованих ніколи не була стертою ворогом. Аби винні були покарані».

Депутатка наголошує: міжнародне право передбачає за вчинення геноциду міжнародну кримінальну відповідальність фізичних осіб. Судити може як компетентний суд України, так і міжнародний кримінальний суд.

При цьому особи, які здійснюють геноцид, підлягають покаранню, незалежно від того, чи є вони відповідальними за конституцією правителями, посадовими чи приватними особами.

«Покарання росіян за вчинення геноциду буде показовим ще й тому, що свого часу у 2015 році саме ця держава використала право вето при голосуванні за резолюцію, яка передбачала оголошення Радбезом ООН масове вбивство боснійців у Сребрениці геноцидом. Переконана, кожен повинен понести відповідне покарання. Злочини проти людяності не мають строку давності. А покарання росіі як за вчинені злочини, так і за ті, на які вона свідомо закрила очі, змінять на краще систему безпеки Європи та світу», - підсумувала Олена Копанчук.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь