A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

УВАГА! ДІЄ ЗАБОРОНА НА ПАЛІННЯ ТРАВИ ТА СМІТТЯ!

Дата: 13.04.2022 15:05
Кількість переглядів: 246

Фото без опису

        З настанням тепла часто доводиться бачити, як люди випалюють суху траву, очерет, чагарники, тощо. Незважаючи на те, що спалювання сухостою має сезонний характер, із року в рік масштаби пожеж та їх наслідки демонструють жахливу статистику. Через сильні пориви вітру вогонь здатен долати відстань між населеними пунктами швидко та агресивно. Як показав гіркий досвід попередніх років інших областей, цілі села здатні спалахувати всього за кілька годин.

Внаслідок протиправних дій паліїв знищується не лише рослинність, а й ґрунтоутворюючі мікроорганізми, комахи, гнізда птахів, різні види тварин та їх потомства. Враховуючи, що пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт  необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все що непридатне до вжитку в господарстві потрібно утилізувати у законний спосіб. Експерти радять зробити на приватній території компостну яму чи купу, звідти з часом отримувати перегній та використовувати його в господарстві.

Поряд з цим, нагадуємо про шкоду для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які можуть осідати у легенях.

Крім того спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи. Оскільки ці дії можуть розглядатись, як обмеження видимості для Збройних сил України та територіальної оборони, а також подання сигналів для армії агресора.

За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність та чималі штрафи!

А тому закликаємо бути відповідальними!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь