A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Що робити, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт

Дата: 31.03.2022 09:28
Кількість переглядів: 324

Фото без опису-Що робити, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт:

??Фіксуємо руйнування

????Обов’язково зберігайте документи про право власності на майно, технічний паспорт, за можливості - зробіть з них копії, а також актуальний витяг щодо перебування майна у власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстр наразі працює з перебоями, тому спробуйте на порталі Дія).

????В разі пожежі чи аварійного стану — викликайте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складення відповідного акту, не забудьте отримати його копію. Також, зверніться до відповідної райдержадміністрації з заявою щодо складення акту обстеження житла або ж спробуйте скласти акт руйнування самостійно з сусідами. Сусіди в даній ситуації - люди важливі, тому якщо вони стали свідками руйнування (пожежі, обстрілу, тощо) — зафіксуйте їх письмові пояснення.

????Самостійно зробіть фото- та відеофіксацію руйнувань, а за наявності - збирайте та зберігайте статті, фото та відео ЗМІ щодо відповідних фактів. Щодо житла — спробуйте зібрати квитанції на рухоме майно (наприклад, побутову техніка, що знаходилась в будинку), фото майна до та після.

????Зверніться з заявою про злочин до правоохоронних органів із наданням вищеперелічених доказів руйнування майна та обов’язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

????Матеріали пізніше також завантажте на сайт damaged.in.ua. Це ресурс який збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування.

????Важливо — по максимуму збирати всі можливі докази руйнування, які надалі знадобляться:

??акти про руйнування майна, складені ДСНС та органами місцевої влади,

??детальне фото-, відеофіксація нерухомості чи іншого майна до і після подій

??інформація зі ЗМІ, свідчення сусідів, очевидців, в яких детально описано обставини пошкодження і їх характер

??витяг з ЄРДР.

??Стосовно страхових виплат:

Настання страхового випадку на території, на якій діє воєнний стан, теоретично не є підставою для відмови у страховій виплаті.

Однак, скоріше за все, страховики не виплачуватимуть збитків, завданих майну внаслідок військових дій — обстрілів, бомбардувань тощо. Це стандартний виняток у договорах страхування майна. Про всяк випадок — радимо ще раз уважно перечитати ваш договір, раптом цей виняток у вас не зазначено.

Тобто, наприклад, власники застрахованих авто та будинків, які були знищені внаслідок ворожих обстрілів навряд чи отримають страхове відшкодування, а от виплату за класичне ДТП — так.

??До речі, прем'єр-міністром України анонсовано початок збору інформації про пошкоджене та зруйноване житло через війну.

Українці, які залишилися без житла через дії окупантів, найближчим часом зможуть подати заявку на відшкодування через Дію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь