A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Палац Сангушків у місті Ізяслав в Україні увійшов у короткий список проєкту 12 найбільш зникаючих об’єктів культурної спадщини в Європі

Дата: 14.12.2021 16:20
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

12 найбільш зникаючих об’єктів культурної спадщини в Європі, які увійшли укороткий список програми «7 найбільш найбільш зникаючих об’єктів культурної спадщини в Європі» 2022 року, 14 грудня 2021 року оголосили уEuropaNostra – неурядовій європейській організації, яка є європейським голосом громадянського суспільства, що опікується  пам'ятками природи й культури Європи, та Інститутом Європейського інвестиційного банку.

До переліку 12 найбільш загрозливих пам’яток і об’єктів культурної спадщини в Європі на 2022 рік увйшли:

 

Вибір номінантів здійснювався на основі видатної значущості спадщини та культурної цінності кожного з об’єктів, а також на основі серйозної небезпеки, з якою вони стикаються сьогодні. Рівень залучення місцевих громад та прихильність державних та приватних зацікавлених сторін до порятунку цих об’єктів розглядалися як важливе значення додаткової цінності. Іншим критерієм відбору був потенціал цих об’єктів діяти як каталізатор сталого розвитку та як інструмент сприяння миру та діалогу в їхніх місцевостях та ширших регіонах.

12 об’єктів спадщини, що перебувають під загрозою зникнення, були включені в короткий список міжнародною консультативною групою, до складу якої входять експерти з історії, археології, архітектури, реставрації, збереження, аналізу проектів та фінансів. Номінації на проєкту 7 найбільш загрозливих пам’яток і об’єктів культурної спадщини в Європі на 2022 рік були подані організаціями-членами, асоційованими організаціями або окремими членами EuropaNostra з усієї Європи, а також членами Європейського Альянсу спадщини.

 

Палац Сангушків, місто Ізяслав Хмельницької області, Україна

 

Палац Сангушків був побудований у другій половині 18 століття для знатної польсько-литовської родини у місті Ізяслав Хмельницької області, що на території сучасної України. Величну споруду спроектував архітектор Паоло Антоніо Фонтана, також до проєктних робіт долучився архітектор Якуб Фонтана.

Палац був переобладнаний Російською імператорською армією на казарму для військових військ наприкінці 19 століття, а пізніше використовувався Червоною армією з 1920-х років. У 1944 році в результаті артилерійського обстрілу Червоної Армії та наступного вогню будівля була значно пошкоджена.

У 1963 році палац Сангушків був занесений під охорону держави, але, незважаючи на визнаний статус, деградація будівлі невпинно продовжувалася, головним чином через брак коштів та ремонтні роботи.  Те, що залишилося від решти конструкцій палацу, зараз знаходиться під серйозною загрозою через вплив погодних умов та вандалізм.

З метою здійснення заходів із охорони і збереження об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Ізяславської міської територіальної громади, розвитку туризму, проведення інформаціної та культурно-освітньої роботи щодо популяризаії культурної спадщини, духовного збагачення громадян 14 вересня 2021 року рішенням Ізяславської міської ради було сторено комунальний заклад «Палац Сангушків».

Зокрема за Ізяславською міською радою було зареєстровано право власності на комплекс будівель та споруд (палац Сангушків, дворик з аркадами, місток) та виготовлено відповідні документи.

На даний час Товариством з обмеженою відповідальністю «КТК-БУД», на замовлення Комунального підприємства архітектурно-будівельного проєктування Хмельницької обласної ради, ведеться  розробка науково-проєктної документації «Реставрація Садиби в м.Ізяслав Хмельницької області. Палац (охор. № 758/1), Дворик з аркадами (охор. №758/2, без Флігеля). Протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи».

Потрібна велика робота та допомога експертів, щоб визначити детальний план збереження та інтерпретації об’єкта та його сталого майбутнього використання.

Номінував палац Сангушків в Ізяславі до участі в проєкті «7 найбільш загрозливих пам’яток і об’єктів культурної спадщини в Європі на 2022 рік» окремий учасник EuropaNostra пан Дірк  Ян Теодор Смітс ван Ойвен.

Консультативна група проєкту зазначила: «Палац Сангушків є чудовим свідченням численних соціально-політичних змін не лише в Україні, а й у всій Східній Європі. Консервація решти конструкцій та належна інтерпретація для відвідувачів могли б перетворити це напівзруйноване місце на важливий та потужний освітній і туристичний центр».

Виконавчий президент EuropaNostra, професор д-р Герман Парцінгер, заявив: «Ці об’єкти, які перебувають під загрозою зникнення, є нагадуванням про те, що наша спільна спадщина є крихкою. Публікуючи цей короткий список, EuropaNostra висловлює свою солідарність і підтримку місцевим громадам та організаціям громадянського суспільства по всій Європі, які прагнуть зберегти ці сайти. Вони можуть розраховувати на нас і нашу мережу членів і партнерів, щоб підняти наш голос і діяти на захист цих 12 об’єктів спадщини, які знаходяться під загрозою. Ці обєкти розповідають нашу спільну історію та можуть діяти як каталізатори сталого розвитку, соціальної згуртованості та міжкультурного діалогу».

Декан Інституту Європейського інвестиційного банку Франсіско де Паула Коельо сказав: «Культурна спадщина є ключовим ресурсом для самобутності, привабливості та економічного зростання Європи. Це набагато більше, ніж «камені та кістки» з минулого; сьогодні вона сприяє самобутності Європи в усіх її вимірах, міських і сільських, регіональних і національних. Ось чому Інститут ЄІБ з гордістю підтримує програму «7 найбільш загрозливих пам’яток і об’єктів культурної спадщини в Європі на 2022 рік», яку ми впроваджуємо разом із EuropaNostra з 2013 року з метою збереження та популяризації європейської культурної спадщини».

 

Остаточний список 7 найбільш загрозливих об’єктів спадщини в Європі буде оприлюднено навесні 2022 року.

 

Програма7 Most Endangered Programmeздійснюється завдякиEuropa Nostraу партнерстві зEuropean Investment Bank Institute. Вона також має підтримку програми Creative Europe європейського Союзу. Ця програма, започаткована у 2013 році, є частиною кампанії громадянського суспільства зі збереження спадщини Європи, що перебуває під загрозою зникнення. Вона підвищує обізнаність, готує незалежні оцінки та пропонує рекомендації щодо дій. Вона також надає грант у розмірі 10 000 євро на кожну внесену в перелік пам’ятку, щоб допомогти у здійсненні узгодженої діяльності, яка сприятиме порятунку об’єкта, що знаходиться під загрозою. У більшості випадків внесення об’єктів, що перебувають під загрозою зникнення, служить каталізатором і стимулом для мобілізації необхідної державної або приватної підтримки, включаючи фінансування.

 

 

 

Контакти

 

Europa Nostra/”Європа Ностра”

Sara Zanini, sz@europanostra.org

M. +32 486 58 95 19

Joana Pinheiro, jp@europanostra.org

M. +31 6 34 36 59 85

 

 

 

European Investment Bank Institute/Інститут Європейського інвестиційного банку

Bruno Rossignol,bruno.rossignol@eib.org

T. +352 43 797 07 67; M. +352 621345 862

 

Більше інформації

 

Про кожну пам’ятку з короткого списку:

Information and experts’ comments – інформація та коментарі експертів

Photos&e-banners&Video - фото, банери та відео (з високою роздільною здатністю)

 

Press release in various languages

Прес-реліз різними мовами

 

www.7mostendangered.eu

www.europanostra.org

 

http://institute.eib.org

 

Назва Номінанта

Дірк  Ян Теодор Смітс ван Ойвен, ТОВ «Фармгейт Україна».

Ізяславська міська територіальна громада Хмельницької області

Віктор Кучерук, історик, директор комунального закладу «Палац Сангушків» Ізяславської міської ради, місто Ізяслав, Хмельницька область

моб. +380675886744

 

 

 

Ізяславська міська територіальна громада

https://izyaslav-miskrada.gov.ua/

 

 

 

 

Довідкова інформація

 

«Європа Ностра»

EuropaNostra є європейським голосом громадянського суспільства, відданого охороні та популяризації культурної та природної спадщини. Це загальноєвропейська федерація неурядових організацій спадщини, яку підтримує широка мережа державних органів, приватних компаній та фізичних осіб, що охоплює понад 40 країн. Заснована в 1963 році, сьогодні вона визнана найбільшою та найпредставнішою мережею культурної спадщини в Європі. EuropaNostra проводить кампанії, спрямовані на порятунок пам’ятників, місць і ландшафтів Європи, які перебувають під загрозою зникнення, зокрема через  7 MostEndangeredProgramme. Це відзначає досконалість EuropeanHeritageAwards/ EuropaNostraAwards. EuropaNostra активно сприяє визначенню та впровадженню європейських стратегій та політики, пов’язаних із спадщиною, шляхом спільного діалогу з європейськими інституціями та координації з EuropeanHeritageAlliance. EuropaNostra є одним із офіційних партнерів NewEuropeanBauhaus. Ініціатива, розроблена Європейською комісією, нещодавно обрана регіональним співголовою Climate Heritage Network для Європи та Співдружності Незалежних Держав.

 

Інститут Європейського інвестиційного банку

European Investment Bank Institute (EIB-I) був створений у рамках Групи ЄІБ (Європейський інвестиційний банк та Європейський інвестиційний фонд) для просування та підтримки соціальних, культурних та академічних ініціатив з європейськими зацікавленими сторонами та громадськістю в цілому. Це ключовий стовп Групи ЄІБ у спільноті та залученні громадянства.

Більше інформації за посиланням http://institute.eib.org

 

Творча Європа

CreativeEurope це програма ЄС, яка підтримує культурний та творчий сектори, що дозволяє їм збільшити свій внесок у створенні робочих місць та зростання. З бюджетом у 2,44 мільярда євро на 2021-2027 роки він підтримує організації у сфері спадщини, виконавського мистецтва, образотворчого мистецтва, міждисциплінарного мистецтва, видавництва, кіно, телебачення, музики та відеоігор, а також десятків тисяч художників, професіоналів культури та аудіовізуального мистецтва.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь