A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Патронатна сім’я – як альтернатива притулкам

Дата: 08.10.2021 10:11
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

Найкращим середовищем для життя й розвитку дитини є сім’я. Кожна дитина повинна зростати у сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації. Роль сім’ї для дитини надзвичайно важлива.

Реалії життя показують іншу картину. Серед нас є діти-сироти, батьки яких померли - втратити рідну людину, це завжди дуже страшно, але набагато страшніше, коли дитина залтшається сиротою при живих батьках. Ці діти потребують великої уваги і підтримки з боку держави і свідомих та небайдужих громадян. 

На даний час державна політика у сфері захисту прав дітей спрямована на  пошук альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, однією із таких форм є патронат над дітьми.

Питання патронатної форми виховання дітей регулюється главою 20 Сімейного кодексу України та постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».

Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків, або чиї батьки або особи, що їх замінюють, не здійснюють своїх батьківських обов'язків унаслідок різних причин. Передбачається він і для дітей, які зазнали наслідків батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких матері відмовились відразу після народження. Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім'ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі.

Патронатна сім’я або тимчасова родина дозволяє дитині краще пристосуватись до життя у суспільстві. Послуга патронату передбачає роботу з біологічною сім’єю, що дозволяє кожній третій дитині повернутись до своїх батьків. Коли це неможливо, для дитини шукають прийомну родину або опікунів.

Патронатною сім’єю можуть бути родини, які довго живуть у шлюбі, мають спільних дітей не молодших підліткового віку. Вік патронатних батьків для мами – від 35 до 60 років, для тата – від 35 до 65 років. Також умовою є те, що один із батьків не може поєднувати виконання обов’язків патронатного вихователяз іншою трудовою діяльністю. Також вони обов’язково повинні пройти курси спеціальної підготовки й відповідати іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років, одночасно влаштовані можуть бути тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї на термін до 3-х місяців, але в окремих випадках термін перебування дитини в патронатній сім'ї може бути подовжений до 6 місяців.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

 Вихователю гарантована достойна оплата послуг, допомога та професійна підтримка фахівців соціальної сфери. Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя визначена Кабінетом Міністрів України. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми складає 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. У разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

         Якщо Ви маєте серйозні наміри та готові взяти дітей до себе в сім’ю звертайтеся у відділ «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради за адресою: вул. Шевченка, буд. 10В, м.Ізяслав.

Відділ «Служба у справах дітей»Ізяславської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь