A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

«МІСЬКА ГРОМАДА ПРАЦЮЄ ВИКЛЮЧНО В ІНТЕРЕСАХ КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА» Інтерв’ю Ізяславського міського голови Сергія Шлегеля газеті «ЗОРЯ НАДГОРИННЯ»

Дата: 03.04.2021 16:33
Кількість переглядів: 1450

Фото без опису

Щоразу, відвідуючи сторінки соцмереж, кожен може побачити, як серед активних та активних в лапках, жителів нашої громади точаться дискусії щодо того, як працює наша місцева влада. Цікаво, що практично кожен, хто береться дописувати знає, як краще, що робити і як. На жаль, праця більшості таких «авторів» обмежується лише невеликими «постами», що не потребує багато часу, але створює видимість сповна виконаного громадянського обов’язку. І якщо «профільтрувати» усе, що написано та відділити, так би мовити, зерно від полови, то стає зрозуміло, що такого роду дописи, у своїй більшості, несуть мінімум конструктиву і не вказують на обґрунтовані шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми.

Що ж до самих проблемних питань, то наразі в ТОП найбільш обговорюваних тем увійшли, як завжди, дороги, тарифи, кадрові призначення, благоустрій. Справедливості ради хочеться відмітити, що проблеми ці не нові і не лише наші місцеві. Так, якщо із обговорення їх вилучити слова, що мають прив’язку до місцевості, то дані проблеми можна однаково активно обговорювати у будь-якій громаді в масштабах країни.

Але повернемося до наших реалій. Порушені у соцмережах питання є дійсно вкрай болючими для усіх і однозначно потребують роз’яснень та подальшого вирішення. І, якщо те, що активно обговорюється в Інтернеті є відображенням думки суспільства, ЗМІ не можуть лишатися осторонь. Та газета, на відміну від соціальних мереж, у своїй діяльності керується фактами та перевіреними даними, а не чутками та домислами. І тому, аби ознайомити жителів із роботою керівництва громади і їх баченням поступового вирішення найважливіших питань, ми звернулися до Ізяславського міського голови Сергія ШЛЕГЕЛЯ.

                   

-Пане голово, нашу бесіду хочемо розпочати, мабуть, з найболючішої теми - стану доріг, особливо тих, що нібито відремонтовані. Не секрет, що разом із снігом зникло і їх покриття, а, отже, і кошти, затрачені на їх ремонт? Хто за це буде відповідати та як це питання буде вирішуватися?

-Стан доріг, благоустрій населених пунктів та якість надання житлово-комунальних послуг – це дійсно ті критерії, за якими у нас оцінюють роботу влади. Перш за все, хочеться пояснити читачам, що зона відповідальності місцевої влади у ремонті доріг обмежується вулицями міста та сіл. Всі дороги, які з’єднують населені пункти громади і навіть пролягають через певні населені пункти, знаходяться на обслуговувані служби місцевих автомобільних доріг. На території нашої громади цю функцію виконує Ізяславська філія Хмельницького облавтодору. 

Вся громада знає, що з року в рік, незважаючи на весь негатив, деякі позитивні зрушення в ремонті та будівництві доріг комунальної власності все ж таки є. Звичайно, темпи проведення цих робіт як мене, так і всю громаду, зовсім не влаштовують. Щось говорити конкретно з цього приводу ще трохи зарано. Перш за все через те, що ми реально не бачимо як наповнюватиметься наш бюджет, що ми будемо спроможні за ці кошти робити. Крім того, через зміни бюджетного законодавства, ми цьогоріч навіть при перевиконанні бюджету громади не матимемо змоги з 1 квітня використовувати власні кошти. Через такі непопулярні рішення центральної влади розпоряджатися коштами громади зможемо лише з 1 липня.

Не менш важливим є й те, що нещодавно уряд вирішив повернути частину акцизного податку, 13,44%, з продажу паливно-мастильних матеріалів до місцевих бюджетів. Як ми знаємо, акцизний збір на пальне був впроваджений після відміни податку з власників транспортних засобів, частина якого надходила до місцевих бюджетів. Минулого року було прийнято рішення про зарахування усієї суми цього податку до державного бюджету. Але після тривалих дискусій з представниками органів місцевого самоврядування, частку цього податку вирішили повертати з 1 січня поточного року, хоча на даний час ці кошти громада й досі не отримує.

Якщо говорити трохи конкретніше, то як у місті, так і у селах, що увійшли до міської громади (а їх 45!), особливо грунтові дороги зараз у вкрай занедбаному стані. Досить багато звернень від жителів вулиць міста та сіл надходить до міської ради. Ми розуміємо кожного, але, на жаль, так швидко відремонтувати всі дороги не вдасться. Тому, перш за все, при наявності коштів будемо намагатись відремонтувати ті вулиці, де дорога найгірша.

За такими ж принципами будемо з’єднувати й села громади з центром. Ця зима нам усім продемонструвала свою безпринципність. Мало того, що нас засипало та замело снігом, через велику кількість талої води дороги зруйнувались вщент. Для прикладу, дорога, що з’єднує Михнів з Поліським. Після танення снігу туди було важко доїхати шкільному автобусу, який неодноразово застрягав у болоті. Зробити повноцінну дорогу з твердим покриттям за кошти власного бюджету навряд чи вдасться. Тому чи не єдиний вихід – звертатись до вищих органів влади та до служби місцевих доріг.

Про що вже точно можна сказати, то це про ремонт вулиці Незалежності у місті. Проектно-кошторисна документація на проведення капітального ремонту була виготовлена наприкінці цього року. Буквально місяць тому було проведено її експертизу. Фактично вже немає жодних перешкод для оголошення тендерної процедури. Але повна вартість робіт за проєктом, а це більше 30 млн грн, цьогоріч профінансована не буде. Можемо сподіватись лише на 10,5 млн грн.

Що стосується грунтових доріг населених пунктів, то на даний час готується програма соціально-економічного розвитку громади, в якій і будуть відображені ті вулиці, дорожнє покриття яких ми ремонтуватимемо в першу чергу. На відміну від попередньої міської ради, ми хочемо змінити підходи в проведенні таких ремонтів. На мою думку, краще зробити одну вулицю належним чином, з застосуванням технологій таких ремонтів, а не декілька, але без толку. Адже зараз ми усі бачимо наслідки подібних ремонтів. Ті вулиці міста, які ремонтувались без дотримання технологій та контролю, зараз після танення снігу приведені до гіршого стану, ніж були до такого ремонту. Чия у цьому вина? Мабуть, депутатів, які на кожну вулицю, незважаючи на її протяжність та специфічність, виділили однакові суми коштів, в межах 50 тис.грн, та не здійснили контролю за такими ремонтами. Крім того, як замовник в особі КП «Комуненерго», так і підрядники, не заявили про недоцільність та неефективність витрати бюджетних коштів таким чином. Але слід зазначити, що один з підрядників все ж пообіцяв виправити допущені власні недоліки найближчим часом, тобто як тільки дозволять погодні умови.    

 

-Жителі багатоквартирних будинків занепокоєні занедбаним станом прибудинкових територій. Чи є надія, що їх хоч якось впорядкують?

-Для того, щоб наші прибудинкові території виглядали більш сучасно, все ж найбільш дієвим є створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Це – світова практика. Адже тоді громадяни будуть самі приймати рішення, кому доручити надання тих чи інших послуг з обслуговування їх багатоквартирних будинків. Також це дозволить встановити межі прибудинкової території кожного будинку та визначити зону відповідальності кожного мешканця. Крім того, для ОСББ є цілий ряд державних програм щодо покращення благоустрою власних територій і навіть для впровадження енергозберігаючих технологій. Але тут є обов’язковим співфінансування таких проєктів за рахунок власників ОСББ. На даний час в місті впорядкуванням прибудинкових територій займається комунальне підприємство. Звісно, марно розраховувати на те, що за їх кошт вдасться впорядкувати всі території. Перш за все, через те, що за квартирну плату, яку сплачують наші громадяни, мало що можна зробити. І проблема не у тому, що тариф за ці послуги малий чи великий, а передусім через те, що  не всі добросовісно розраховуються за надані послуги. На сьогоднішній день громадяни заборгували для підприємства близько 1,3 млн грн.

Тому цю проблему необхідно вирішувати комплексно. Комунальному підприємству, яке хоче працювати на ринку цих послуг, варто задуматись над їх якістю, міській раді -розробити чіткий механізм щодо створення ОСББ. На даному етапі це питання можна вирішувати й шляхом розроблення місцевої програми щодо впорядкування прибудинкових територій, участь у співфінансуванні якої братимуть мешканці будинків, органи місцевого самоврядування та інші юридичні та фізичні особи.

 

-Сергіє Вадимовичу, якщо ми вже порушили питання діяльності комунальних підприємств, чи будуть зміни у їх роботі, в тому числі чи покращиться якість надання таких послуг? І, не менш важливо, чи будуть врегульовані питання захмарних заробітних плат керівників окремих комунальних підприємств?

-Ці питання чи не щодня обговорюються на кожній зупинці громадського транспорту, на кожній кухні та, безперечно, у соцмережах. Як виконавчий комітет міської ради, так і депутатський корпус розуміють наскільки важливо налагодити якісну та безперебійну роботу комунальних служб. І впевнений – зміни обов’язково будуть. Перш за все, на наступній сесії сподіваюся буде прийнято рішення про затвердження статутів комунальних підприємств у нових редакціях. Адже саме статут є головним установчим документом будь-якого підприємства. У запропонованих нових редакціях статутів конкретно визначено взаємовідносини власника підприємства (ред. міської ради) та його керівника. Зокрема, унеможливлено будь-які зловживання посадовими особами, визначені їх зобов’язання. Адже, перш за все, керівники та трудові колективи цих підприємств мають розуміти, що основна мета їх діяльності – якісні послуги, обґрунтовані тарифи, прозора робота та отримання прибутку, як складової наповнення бюджету громади та покращення матеріальної бази, а не отримання завищених заробітних плат та премій.

Далі на нас чекає повний аудит діяльності кожного підприємства. Для початку відповідними органами та комісіями виконавчих органів, а при необхідності й більш спеціалізованими службами. До цього часу керівники комунальних підприємств вважали себе монополістами та фактично незалежними одноосібниками. Тільки раз на рік звітували на засіданнях виконкомів, ці звіти навіть не були доступні загалу. До речі, саме у нових редакціях статутів і відображено, які документи з господарської діяльності підприємств підлягатимуть обов’язковому оприлюдненню для ознайомлення громадськості. Прозорість роботи і органів влади, і комунальних підприємств – це важлива складова побудови партнерських взаємовідносин з громадою.

Які ж ще зміни на нас чекатимуть?  Вже зараз вивчаємо доцільність та можливість об’єднання міських комунальних підприємств, в першу чергу, КП «Комуненерго» та КП «Житлосервіс». Коли будуть вивчені всі організаційні складові та розроблене економічне обґрунтування цього процесу, ми обов’язково оголосимо конкурс на посаду керівника. За рахунок реорганізації вдасться дещо скороти адміністративні витрати та збільшити витрати на проведення робіт з благоустрою, сконцентрувати техніку в одному підприємстві та якісніше надавати послуги. Без сумніву, що штатна чисельність буде збільшена, адже нам не слід забувати про сільські населені пункти, які увійшли в громаду, та теж потребують надання послуг з благоустрою, вивезення сміття, ремонту вуличного покриття, обслуговування водогонів, мереж освітлення тощо.

Читачам також слід нагадати, що на території громади функціонують й комунальні підприємства, які працюють у селах громади. Це КП «Двірець», КП «Білогородка», КП «Сошне», КП «Лютарка», КП «Поліське», КП «Радошівка». Керівники цих підприємств підготували звіти за останні роки, надали до міської ради відповідні документи, які зараз вивчаються. На наступну сесію ми готуємо інформацію про діяльність цих підприємств, з якою ознайомимо депутатів та усю громаду. Але якщо коротко, то усі попередні роки ці підприємства працювали здебільшого у лісогосподарському комплексі. На маю думку, не зовсім прозоро та ефективно. 

І щодо заробітних плат керівників та адміністративного персоналу комунальних підприємств. Перш за все, питання оплати праці керівників комунальних підприємств відрегульовані в контрактах, які укладаються з міською радою. Орган місцевого самоврядування сам повинен впливати та  визначати ті умови оплати праці та взаємовідносин з керівниками, які вважає за необхідне, тільки не порушуючи трудового законодавства. Слід зазначити, що відповідно до нормативних документів, посадовий оклад керівника комунального підприємства визначається, як коефіцієнт кратності від посадового окладу працівника основної професії. У наших керівників цей коефіцієнт становив 4, тобто керівник комунального підприємства мав посадовий оклад у розмірі 4 посадових окладів працівника основної професії свого підприємства. На попередній сесії міської ради з нашої ініціативи, перевіривши відповідність цієї норми діючому законодавству, було прийнято рішення скоротити цей коефіцієнт до 3,5. Також я вважаю, що наразі немає можливості та підстав виплачувати жодних заохочувальних виплат керівникам комунальних підприємств. Адже преміювання має відбуватись виключно через покращення показників господарської діяльності, впровадження інноваційних технологій, які дозволяють зменшити собівартість комунальних послуг та ін. І, до речі, саме неконтрольований фонд преміювання був визначальним у завищених заробітних платах деяких керівників та адміністративного персоналу підприємств. 

 

-Спілкуючись про роботу комунальних служб, не можна оминути питання тарифів. Адже платоспроможність громадян знижується, а тарифи все ж зростають. Чи впливає та впливатиме місцева влада на їх формування?

-Тут важливо розуміти, що не всі тарифи встановлюються рішеннями виконкомів місцевих рад. У повноваженнях виконкому лише встановлення тарифів на утримання багатоквартирних будинків, вивіз сміття, теплопостачання, водопостачання та водовідведення. А комунальні підприємства досить залежні від тарифів на електроенергію, природний газ та його транспортування, які встановлюються національним регулятором (НКРЕКП). Тому, коли відбувається зростання тарифів на електроенергію та природний газ, це обов’язково лягає додатковими витратами на комунальні підприємства, які змушені переглядати власні тарифи. Виконавчий комітет міської ради може перевіряти їх економічну обґрунтованість та лише тоді вводити в дію своїм рішенням.

За час каденції міської ради восьмого скликання ми коригували тарифи на теплову енергію для КП «Ізяславтепломережа». І хоча на початку січня все ж погодились на запропонований тариф підприємства, розібравшись в основних складових, які його формують, для населення ми повернули тарифи 2018 року. На новий опалювальний період для КП «Ізяславтепломережа» запропоновано розробити новий тариф з детальним аналізом всіх складових.

Зараз усі ми знаємо, що планує підвищити тариф на послуги з водопостачання та водовідведення КП «Ізяславводоканал». Повідомлення про наміри було розміщено в одному з попередніх номерів газети. За пропозицією підприємства, загальний тариф на водопостачання та водовідведення має становити трохи більше 57 грн за 1 м.куб. І хоча тариф на послуги водопостачання та водовідведення все ж доведеться переглянути, перш за все, через істотне подорожчання електроенергії та зростання прожиткового мінімуму, після детального аналізу обгрунтованості тарифу ми запропонуємо тариф для населення не більше 50 грн за 1 м. куб. ) До речі, тариф на послуги підприємства востаннє переглядався у 2018 році. Тому при затвердженні тарифів ми маємо розуміти, що крім врахування інтересів споживачів, ми не маємо ставити за мету знищення підприємства. 

На мою думку, для того, щоб наші тарифи були економічно обґрунтованими, треба аналізувати його основні складові та вживати заходів щодо їх раціоналізації. Крім того, в роботі кожного комунального підприємства має прослідковуватись прозорість господарської діяльності, динаміка розвитку, інноваційних підходів до роботи, автоматизації та механізації певних виробничих процесів. Саме в цьому напрямку ми рухаємось та будемо примушувати керівників працювати саме так. Якщо з їхнього боку не буде розуміння важливості цих процесів, з такими людьми ми вимушені будемо припиняти трудові відносини.

Повірте, ми максимально готові до всіх перетворень в житлово-комунальному господарстві, бо іншого шляху ми просто не маємо. Але всі заплановані перетворення, які здатні змінити тарифну політику, все ще на початкових стадіях. Тільки те, що підприємства цієї галузі очікують реорганізаційні перетворення з проведенням повного аудиту їхньої діяльності – це беззаперечний факт.

 

-Щодо кадрових питань, багатьох цікавить, чому із зміною влади не змінюються обличчя тих, хто її представляє?

-Якими б скептиками з цього приводу не були наші громадяни, але нові обличчя вже з’являються та з розширенням структури міської ради їх буде значно більше. Але як свідчить практика проведення конкурсів, бажання працювати в органах місцевого самоврядування виявляють фактично лише колишні чи теперішні працівники органів державної влади чи місцевого самоврядування. Таких бажаючих було близько 90 відсотків від загальної кількості. Тому в будь-якому випадку, хто б не переміг на таких конкурсах, говорили б про незмінність цих облич.

І, що не менш важливо, ми маємо практику проведення конкурсів фактично лише на керівні посади у виконавчі органи міської ради. А за нормативно-правовими актами, які регламентують проведення конкурсів, є певні вимоги щодо досвіду роботи та рівня освіти. Тому й виявляється так, що люди з інших сфер діяльності не можуть через такі вимоги брати участі в конкурсі. Сподіваємось, що у конкурсах на посади нижчої ланки посадових осіб місцевого самоврядування братимуть участь молоді люди, які відповідально віднесуться до підготовки та доведуть свою фаховість. Місцеве самоврядування потребує нових облич, іншого бачення, інших підходів до роботи. Лише так ми зможемо розвиватись.

Кадрові зміни та перетворення я вважаю найближчим часом відбудуться й в ряді підприємств, засновниками яких є міська рада. Але не потрібно забувати й про те, що зараз на окремих керівних посадах працюють й добросовісні працівники, які мають великий досвід та бездоганну репутацію.

Відповідаючи на це питання, хочу спростувати лише деякі чутки. Усі конкурси на даний час відповідають всім необхідним критеріям, немає будь-якого упередженого чи неупередженого ставлення до будь-кого з претендентів. І найголовніше – ніхто не отримує жодних матеріальних благ через перемогу того чи іншого претендента. Тому запрошую усіх бажаючих, хто має власне бачення щодо позитивних перетворень у громаді, хто має відповідну освіту прийти та спробувати взяти участь у тому чи іншому конкурсі на заміщення вакантної посади, а лише потім робити певні висновки.        

 

-Які роботи із благоустрою плануються в перспективі? Чи можливе відновлення парку, ремонту спортивного комплексу або інших місць для відпочинку і дозвілля?

-Відпочинок та дозвілля – досить важливі складові розвитку громади. Але, на жаль, живемо у досить непростий час епідемії. І коли лютує хвороба, важко думати за відпочинок. Перш за все, зараз постійно під забороною проведення масових заходів, організованого дозвілля та відпочинку.

Справді наш парк – гарне місце для відпочинку, і безперечно його необхідно відновити та осучаснити, зробити там справжній куточок краси. Але за бюджетний кошт вряд чи це вдасться. А чекати інвестора, який виявить бажання вкласти кошти у неприбутковий бізнес під час карантину, мабуть, марно.

Що стосується спортивного комплексу, то наприкінці минулого року для того, аби вирішити питання з протіканням даху, було спрямовано більше двох мільйонів гривень для зведення та облаштування нової покрівлі. Цьогоріч мали надію на те, що повну реконструкцію спортивного комплексу буде проведено за рахунок президентської програми «Велике будівництво». Але після формування титульного списку об’єктів Кабінетом Міністрів України наш об’єкт ми там не знайшли.

Щодо благоустрою населених пунктів. Перш за все, нам необхідно привести до належного стану території всієї громади. Зараз досить багато питань порушується щодо проведення благоустрою кладовищ, скверів, парків, берегів водойм. Поступово ми займаємось вирішенням цих питань. Як всі бачили, ми проводимо санітарне омолодження аварійних дерев біля Острівка. Після цього плануємо впорядкувати прибережну зону. Також вже розпочаті роботи по прибиранню та санітарній очистці дерев поблизу озера, що за містком, який з’єднує Старе та Нове місто.

Проводячи ці роботи та буваючи в селах громади, ми бачимо, що проблем з благоустроєм вистачає. Тому у планах створити при комунальному підприємстві підрозділ, який буде проводити благоустрій територій та зрізання аварійних, сухих дерев, що можуть завдати шкоди життю та здоров’ю  людей. Таким чином ми зможемо забезпечувати дровами наші комунальні підприємства, заклади соціальної сфери та населення, і, разом з тим, приведемо до належного стану вулиці, парки, сквери, береги водойм у наших населених пунктах. На даний час ми оголосили традиційний місячник з благоустрою населених пунктів та закликаємо усю громаду долучитися до його проведення.

 

-До новоствореної громади увійшли 16 сільських рад. Які проблеми стоять в них найгостріше та як керівництво збирається їх вирішувати?

-Проблеми чи не кожного сільського населеного пункту - типові. Перш за все, погане вуличне покриття, відсутність вуличного освітлення, поступове зменшення води у колодязях, невпорядковані території. Про дещо я вже сказав вище. Але якщо говорити про вуличне освітлення, то зараз завдяки соціальному партнерству з агровиробниками, проведемо ремонт вуличного освітлення у Білогородці. Думаю, що незабаром у цьому селі нам вдасться освітити більше 1,5 км місцевих вулиць. Є певні напрацювання й в інших громадах. Зокрема, у Коминах та Білотині за рахунок місцевого бюджету заплановано відремонтувати вуличне освітлення з встановленням нових ліхтарів на загальну суму близько 234 тис.грн. 

Якщо говорити про водопостачання, то в рамках реалізації обласної програми «Питна вода» та при співфінансуванні з місцевого бюджету, цьогоріч, думаю, нам вдасться вирішити питання з водозабезпечення мешканців Михнова. Кошти на ці потреби, а це близько  684 тис.грн, вже фактично закладені в бюджетах. Сподіваємось, що трохи згодом, можливо навіть і у цьому році, зможемо завершити будівництво водопроводу у селі Михля. І це лише завдяки співпраці з обласною радою. Сподіваємось, що при достатньому власному бюджеті зможемо вирішити ще ряд питань з водозабезпечення.

Вирішувати частину проблем сільських населених пунктів плануємо й за рахунок соціального партнерства з аграрним бізнесом та іншими виробниками. Адже питання взаємовідносин орендарів наших земель має бути максимально врегульовано укладеними угодами з обов’язковим врахуванням потреб наших громад.

 

-Стосовно повернення пільг жителям зони спостереження, чи є якісь зрушення у цьому питанні?

-Рішення про відміну пільг жителям зони спостереження було прийнято Кабінетом Міністрів України. Це не є повноваженнями місцевих рад. Ми лише можемо звертатись до вищих органів влади та висловлювати думку громадськості щодо якнайшвидшого повернення пільг нашим жителям. Тому міська рада  долучилася до вирішення цього питання шляхом прийняттям звернення депутатів на одній із сесій до Верховної Ради України. На даний час ми отримали відповідь за підписом голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради Андрія Геруса, який повідомляє, що Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів вжити невідкладних заходів щодо соціального захисту населення від підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, в  тому числі й шляхом встановлення пільг населенню, яке приживає у 30-кілометрових зонах атомних електростанцій, а також повернення пільгового тарифу на перші 100 кВт спожитої електроенергії. Сподіваємось, що незабаром це доручення буде виконано.

 

-Які перспективи розвитку в цілому нашої громади ви вбачаєте, крім тих, що вже згадали вище? Можливо є певні напрацювання щодо  покращення інфраструктури, створення нових робочих місць, залучення інвестицій тощо?

-Як вже я відзначав, в умовах всесвітньої пандемії коронавірусу досить важко щось розмірковувати з приводу інвесторів, які не хочуть витрачати кошти, не маючи впевненості в отриманні прибутку. Крім того, органи місцевого самоврядування та взагалі влада не повинна втручатись в діяльність бізнесу. Влада лише має бути зацікавлена у прозорості діяльності та вільній конкуренції підприємництва з метою наповнення місцевого бюджету. Кожен інвестор зацікавлений у певних пільгах з приводу податкового навантаження. Ми готові обговорювати такі ініціативи з будь ким, хто виявить бажання вкласти кошти в економіку нашої громади та створити нові робочі місця. Але приватний бізнес, який хоче працювати в громаді, зобов’язаний сплачувати в нашій громаді й податки. 

Якщо говорити про те, що я не згадав вище, необхідно відзначити про певні позитивні зрушення в питаннях медичної галузі. Зокрема, на даний час проведений конкурс та визначений переможець, який надавите послуги з комп’ютерної томографії. Крім того, наша Ізяславська багатопрофільна лікарня отримала від Національної служби здоров’я України фінансування послуги  проведення гемодіалізу нашим хворим. Я рахую, що це досить важливо для громади. Адже для проведення гемодіалізу ми змушені були транспортувати наших хворих до Шепетівки.

 Маємо надію, що цьогріч нам вдасться провести капітальний ремонт даху Радошівської школи, на що вже заплановано 3,4 млн. грн., та провести капітальний ремонт покрівлі будинку культури с.Білеве, загальною вартістю 603 тис.грн.  Хочемо за кошти власного бюджету попрацювати в напрямку вирішення питання встановлення пам’ятного знака воїнам АТО/ООС у центральній частині міста. Незабаром плануємо розпочати громадські слухання щодо визначення місця та вивчити пропозиції щодо макета самого об’єкта.

Планів та задумів чимало. Тому надалі постійно будемо розповідати про подальші наші напрацювання. Але без самодостатнього бюджету марно сподіватись на їх реалізацію. Тому треба посилити роботу щодо виконання дохідної частини бюджету. Перш за все, необхідно рухатись в напрямку легалізації бізнесу, робочих місць та врегулювання земельних відносин. Адже орендна плата за землю – один з найбільш бюджетоутворюючих податків, після податку на доходи фізичних осіб. Тому час вже встановити реальну орендну ставку за користування нашими землями для всіх господарюючих суб’єктів. До реформи децентралізації кожна сільська рада встановлювала орендну плату на свій розсуд. І, здебільшого, вона становила лише 3-5% від нормативної грошової оцінки землі. Ми ж вважаємо, що цей показник має бути не нижче 12%. Тому ми маємо відстоювати цю позицію перед агровиробниками.

 

-Підсумовуючи сьогоднішню розмову, хочеться вірити, що новообраному складу депутатів та виконавчих органів міської ради вдасться розпочати процеси перетворення нашої громади. Принаймні, ми бажаємо вам у цьому успіхів.

-І вам дякую за надану можливість спілкування з громадою на сторінках місцевої преси. На завершення лише хочу запевнити, що ми прикладемо максимум зусиль для того, аби кожен громадянин відчув, що Ізяславська міська територіальна громада налагоджує комунікативний зв’язкок з жителями, працює чесно, прозоро і виключно в інтересах кожного громадянина. Саме так ми налаштовані працювати.

 

Підготував та провів інтерв’ю В.Сонін

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь