A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Представники Ізяславщини здобули ГРАН-ПРІ обласного фестивалю «За сонячним колесом»

Дата: 27.02.2021 15:35
Кількість переглядів: 519

Фото без опису

З 22 по 26 лютого 2021 року на базі Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді відбулося оцінювання матеріалів виступів фольклорних колективів учасників обласного фестивалю «За сонячним колесом» закладів загальної середньої та позашкільної освіти у дистанційному форматі.

          Відповідно до положення цей традиційний фестиваль проводиться один раз на два роки, з метою виявлення талановитих дітей  та підтримки кращих дитячих фольклорних колективів, збереження надбань національно - культурної спадщини, підвищення духовності та патріотизму підростаючого покоління, відродження традицій і обрядів, що побутували на Хмельниччині.

     Цього року до участі у фестивалі зголосилось 30 фольклорних колективів (понад 300 вихованців) з 29 об’єднаних територіальних громад Хмельницької області. На розгляд журі конкурсанти представили відеоматеріали відтворення народних обрядів,  пісень, ігор, танців (веснянки, щедрівки, святкування Різдва, Андріївські вечорниці тощо).

Подані матеріали учасників оцінювало журі у складі – Світлана  Маховська, кандидат філологічних наук, завідувач Подільського відділення Інституту мистецтвознавства,  фольклористики  та  етнології ім. М.Рильського Національної академії наук України, доцент кафедри української мови та літератури Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії; Уляна Сідлецька, керівник Зразкового дитячого фольклорного гурту «Берегиня» Хмельницької дитячої школи мистецтв; Злата Маліновська, керівник фольклорного ансамблю «Златограйчик»  Хмельницької дитячої музичної школи №3.

За підсумками розгляду та оцінки поданих матеріалів рішенням журі  конкурсу «За сонячним колесом» ГРАН-ПРІ фестивалю було присуджено фольклорному ансамблю «Калина-малина» Ріпківської гімназії Ізяславської міської ради (керівник Наталія Міщук), що діє у селі Ріпки Ізяславської міської територіальної громади. Колектив представляв фрагмент весільного обряду, який  був зібраний та записаний в селі Ріпки. Колектив показав високий рівень майстерності, збереження народного репертуару та традиції, чисте автентичне виконання пісень. Учасники колективу є носіями пісенного фольклору села, які забезпечують неперервність традиції.

Запис відеоматеріалу поданого на конкурс, було здійснено у приміщенні Ізяславського історико-краєзна,вчого музею.

    Члени журі зазначили: «Звичаї та обряди відіграють важливе значення в наш час, цей багатий скарб традиційно передається нам із покоління в покоління. Кожен із нас має поставити собі за мету - відродження давніх звичаїв та традицій. Ми повинні шанувати свою культуру, щоб інші народи теж могли шанувати нас. Це допоможе нам зберегти свою самосвідомість та самобутність. Тому завжди потрібно пам’ятати про ті звичаї та традиції, які залишилися нам із давнини».

         Щиро вітаємо наших земляків із заслуженою перемогою. Слід також зазначити, що на минулому фестивалі, щ відбувся у 2019 році, колектив «Калина-малина» також був здобув ГРАН ПРІ,

27.02.2021 р.

За матеріалами сайту Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді https://www.hoctm.km.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь